El Carnaval s’ha disfressat a l’escola

Arriba Carnaval i diuen que arriba la transgressió, la burla i la llibertat. Però a l’escola la majoria de les nenes van de princeses i els nens juguen a guerres amb espases i màscares de superhomes. Han comprat les disfresses, alguns encara porten l’etiqueta.

La subversió a l’ordre establert, la crítica al poder i a la justícia, i a les nostres pròpies vides, que dóna l’origen a aquesta festa ancestral, no l’han reviscut ni amb personatges lliures de ser inventats, encara que sigui de forma aparent i temporal. La majoria de les màscares dels més petits conserven i exageren els rols que cauen i aniran caient sobre cadascuna de les persones que fa pocs anys que trepitgen el món. Els menuts juguen a ser, per un dia, el que ja seran quan siguin grans; s’il·lusionen per ocupar per un dia el lloc que se’ls assignarà durant anys, per haver nascut aquí i d’aquesta manera (nens o nenes, rics o pobres, o d’aquí i d’allà).

Alguns es permeten la inversió del seu rol o se n’inventen de nous; i es disfressen de caramels, d’estruços i de pallassos. Als passadissos de l’escola els més creatius llueixen la traça de fer-se una disfressa no comprada. Més enllà del seu rol, també s’han burlat de la funcionalitat dels materials que han trobat per casa i s’han fet el vestit d’un altre ser per un dia. Però fins i tot així, fent homenatge a la burla, la seva festa també és controlada. I les rues desfilen amb coherència i ordre, després que el món adult hagi demanat permís per tallar els carrers.

La diversió d’una festa assimilada pel poder que es pretén criticar també s’ha disfressat, va vestida de llibertat i desordre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: