Callar com a èxit

L’home blanc, de mitjana edat i una oratòria que el salva de tot debat, parla. La noia jove i amb una certa tendència a qüestionar-se constantment, calla. No és gratuït que qui marca una “F” als formularis quan pregunten pel sexe sigui la que no se senti prou legitimada per expressar-se en públic. Com tampoc no ho és que la verborrea pública tingui per mitjà una veu masculina.

La persona d’origen europeu se sent amb el valor d’apropiar-se de l’expressió “descolonitzar”; i el metge Fallopio, home, posà nom a una part dels genitals femenins.

 

No és casualitat que les realitats d’altri s’expressin des d’aquestes veus reconegudes que sempre parlen. Com tampoc no ho és que la parla es valori com a èxit i el silenci no estigui reconegut com a valor.

 

Els privilegis que ha concedit el capitalisme i el patriarcat a persones amb unes condicions de classe, gènere, origen, edat i classe concreta, s’arrossega com a pes pesant per a qui oprimeix; però també pels que, des del privilegi, no volen que així sigui o als que no els agrada que els agradi. El poder que els atorga impregna les seves veus i els concedeix una escala de puntuació prou alta en funció de les condicions de privilegi que acumulen com a font vàlida per comunicar el món.

 

Cap dubte que cal reapropiar-se de les pròpies veus a qui no se’ls dóna cap valor, i sobretot, no callar mai. Però cal també el silenci de qui sempre diu; és un èxit quan callen els qui tenen condicions privilegiades, no fruit d’una afonia per tant dir, sinó perquè han decidit no parlar tant i deixar que els representin d’altres que no són ells; i contribuir a fer fluir el poder perquè sigui popular de forma real.

Anuncis
1 comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: